Skip to main content
Project Terneuzen

Terneuzen: Nog geen grenzen aan groei

By 20 september 2019november 22nd, 2020No Comments

De Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone groeit als kool. Vracht- wagens en cementauto’s rijden af en aan bij de bouw van een nieuwe sluis. Loodsen schieten als paddenstoelen uit de grond. Voorlopig stoppen de ontwikkelingen niet. De provincie investeert fors in de streek.

De bedrijvigheid rond het Kanaal van Gent naar Terneuzen is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. Met tal van nieuwe bedrijven rondom het havengebied, dat in beheer is van havenschap North Sea Ports Netherlands. Inmiddels telt het gebied 5.000 bedrijven, waarvan Dow Chemicals, met 17 fabrieken en ruim 1.700 medewerkers, beeldbepalend is.

Aan de uitbreiding en verdere ontwikkeling van het havengebied komt nog lang geen eind. Sterker nog, de gemeente Terneuzen, North Sea Ports Netherlands, de provincie en het Rijksvastgoed- en ontwikkelings- bedrijf zien volop kansen en hebben grote ambities. Die liggen vooral in de agro- en voedingsindustrie, bio based economy, fijnchemie, logistiek en assemblage.

Potentie
Steeds meer bedrijven zien de potentie in van de Kanaalzone als knooppunt in de West-Europese vervoersketen. Om die kansen optimaal te kunnen benutten, wordt fors geïnvesteerd in het verbeteren van de infrastructuur en daarmee van de bereikbaarheid met nieuwe wegen, tunnels en de bouw van een nieuwe, grotere sluis voor het scheepvaart- verkeer. Ook daar blijft het niet bij. De komende twintig jaar zijn forse investeringen nodig wil de Kanaalzone zich kunnen ontwikkelen als economische motor van Zeeland. Dat blijkt uit het strategisch plan Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.

Lees het originele bericht ›